Therapie voor trauma bij Underweis

Als je op zoek bent naar therapie voor trauma, maak dan een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek. Dat kan op korte termijn en is geheel vrijblijvend.

 

Wat is een trauma

Een trauma kan ontstaan als gevolg van heftige, overweldigende, vaak herhaalde gebeurtenissen. Veel mensen krijgen in hun leven te maken met erge gebeurtenissen waarover je bijna of helemaal niet kunt praten. Dat kan een eenmalige ernstige gebeurtenis zijn. Denk bijvoorbeeld aan een auto-ongeluk, een brand, een verkrachting of een overval. Het kan ook zijn dat je langer wordt blootgesteld aan heftige dingen. Mensen komen bijvoorbeeld in therapie voor trauma als ze langdurig tijdens hun jeugd of in hun relatie te maken hebt gehad met lichamelijke mishandeling of seksueel misbruik. Ook kan het zijn dat je emotioneel verwaarloosd bent, dat er niet of te weinig naar je werd omgezien. Dat je je eigen weg maar moest zien te vinden omdat je ouders niet erg betrokken waren of dat er bijvoorbeeld een gehandicapte broer of zus was waar alle aandacht naar uitging.

Het lukt bij deze ervaringen niet goed om ze een plek te geven in je geheugen, waardoor vaak losse fragmenten ontstaan. Je denkt soms dat je het verzint, dat het niet echt gebeurd is. Of je leidt als het ware twee verschillende levens naast elkaar. Of je therapie voor trauma nodig hebt, hangt niet af van deze gebeurtenissen. De gebeurtenis op zich is namelijk niet het trauma, maar de last die je daarvan nu in je leven meedraagt. Dat zal dan ook, naast je verhaal, een belangrijke plaats hebben in therapie voor trauma.

 

In therapie voor trauma

Als je hele erge dingen hebt meegemaakt in je leven is het niet gemakkelijk om daarover te praten. Je wilt er liever niet aan denken. Het kan zelfs zijn dat je het helemaal vergeten bent, maar dat bepaalde situaties je zo triggeren dat je overdreven heftig reageert. Dan heb je een plek nodig die emotioneel veilig voor je is om te onderzoeken waar dat vandaan komt. Niet iedereen kan het aan om naar je te luisteren. Vaak krijg je te maken met ongeloof. Sommige gebeurtenissen zijn voor anderen bijna onvoorstelbaar. Op andere momenten is het voor degene die naar je luistert te heftig en wordt de aandacht verlegd naar positieve ervaringen. Om dan toch je traumatische verleden te kunnen verwerken is therapie voor trauma belangrijk. Bij Underweis kun je alles vertellen zonder dat je bang hoeft te zijn dat het verhaal te moeilijk is voor de therapeut.

 

Onmacht

Een belangrijk aspect van trauma is de machteloosheid ten tijde van het trauma. Traumatische ervaringen gebeuren terwijl je op geen enkele manier de controle of de regie had. Een gebeurtenis overkwam je totaal onverwacht of een dader was veel sterker of machtiger dan jij. Daarom is het van belang dat je in therapie voor trauma weer zelf de regie over je leven leert nemen. Je leert dat de onmacht die je tijdens de gebeurtenissen had, nu niet meer aan de orde is. Je situatie is anders dan toen, al vertellen je hersenen je vaak wat anders. Als je dat ontdekt in therapie voor trauma, helpt dat al enorm. Je verandert van ‘slachtoffer’ in ‘overlever’, je bent niet meer machteloos.

 

Vormen van therapie voor trauma

Soms zijn er bijna geen woorden voor het trauma te vinden of lukt het niet om er over te praten. Het trauma kan namelijk ook ontstaan zijn in een tijd waarin je nog geen woorden had, in je vroege jeugd. Soms kun je je het bijna of helemaal niet meer herinneren, maar heb je wel veel last van de gevolgen. Dan kan therapie voor trauma beter werken als je gaat tekenen, dansen, toneelspelen, zingen, gedichten schrijven of op een andere manier creatief bezig bent. Ook lichaamsgerichte therapie kan een bijdrage leveren aan herstel. Lichaam en geest werken op een bijzondere manier samen. Soms kan EMDR voor mensen met trauma een oplossing zijn. Welke vorm van therapie voor trauma voor jou het beste is, hangt af van wie jij bent en wat jou helpt. Vaak is dat even zoeken. Samen kijken we wat bij jou past. Als dat een manier is waarbij ik je niet verder kan helpen, ga ik met je op zoek naar een andere hulpverlener waar je terecht kunt voor therapie voor trauma.

Bel of mail gerust voor meer informatie
of een vrijblijvend kennismakingsgesprek

therapie voor trauma