Therapie tegen stress bij Underweis

Als je je opgejaagd en uitgeput voelt en op zoek bent naar therapie tegen stress,  dan ben je bij Underweis ‘te plak’. Maak nu een afspraak om gratis kennis te maken.

Therapie tegen stress

Druk-zijn en stress lijken wel dé ziekte van onze maatschappij. Veel mensen voelen zich opgejaagd en therapie tegen stress is geen uitzondering meer. Er wordt van ons verwacht dat we 24/7 beschikbaar zijn. Is het niet in levende lijve, dan wel online. Een antwoord naar een vriend of je baas kan geen halve dag wachten. De klus moet snel geklaard, liever gisteren dan morgen. Hoe kan therapie tegen stress jou helpen?

Soorten stress

Therapie tegen stress leert je dat stress ontstaat als je draaglast hoger is dan je draagkracht. Dat betekent dat de energie die je moet leveren groter is dan de energie die je hebt of die je krijgt. Op korte termijn is dat helemaal niet erg. Als je incidenteel snel en adequaat moet reageren, kan stress je juist ontzettend behulpzaam zijn. De adrenalinestoot die je lichaam produceert als gevolg van een actieprikkel, kan je helpen om vlot en effectief te presteren. Dan is de stress behulpzaam of, in geval van dreigend gevaar, zelfs onmisbaar. Dit noemen we positieve stress.

Maar er bestaat ook negatieve stress. Dan is de stress niet meer incidenteel, maar structureel. Als je voortdurend onder te grote druk staat, krijgt je lichaam geen kans meer om de stress af te breken. Dan wordt stress ongezond, je wordt moe, prikkelbaar en je concentratievermogen neemt af. Therapie tegen stress kan je helpen om weer een goede balans te vinden.

Daarnaast bestaat er nog toxische stress, giftige stress. De aanhoudende stress heeft dan ook effect op je lichamelijke gezondheid. Hierbij spelen de stoffen cortisol en adrenaline een rol. Die zorgen er voor dat er meer bloed en energie naar de hersenen en de spieren gaan en minder naar de andere organen. Op den duur gaan er dan blijvende veranderingen in het lichaam optreden. Uiteindelijk kan de werking van de genen veranderd worden door de stress. Deze stress is dus letterlijk in het lichaam vast gaan zitten. Hoe eerder in dit geval therapie tegen stress wordt opgestart, hoe beter.

Goede grenzen

Een belangrijke oorzaak van ‘normale negatieve stress’ kan zijn dat het moeilijk is om goede grenzen te stellen. In therapie tegen stress is dit één van de eerste dingen waar we mee aan de slag gaan. We proberen te ontdekken wat jou tegenhoudt om ‘nee’ te zeggen of te doen. Dat kan bijvoorbeeld te maken hebben met angst voor afwijzing, de drang om erkenning te krijgen van mensen die belangrijk voor je zijn of het gevoel dat jij de enige bent die bepaalde dingen goed kunt doen. Inzicht in deze oorzaken kan al heel behulpzaam zijn.

Daarnaast bespreken we in therapie tegen stress ook praktische handvaten om in jouw dagelijkse leven deze grenzen aan te geven. Daarbij kun je denken aan:

  • Kies bewust wat je wel en niet wilt
  • Wees duidelijk
  • Blijf respectvol en vriendelijk
  • Geef eventueel een alternatief dat wel bij je past
  • Reserveer in je agenda de tijd voor afspraken met jezelf, je gezin of sport.
  • Bereid je voor op de reactie van de ander en blijf bij je standpunt

Goede grenzen stellen en communiceren naar je omgeving is een leerproces. In therapie tegen stress krijg je daarbij begeleiding en support.

Kosten van therapie tegen stress bij Underweis

Als je bij Underweis therapie tegen stress krijgt,  kun je in sommige gevallen een deel van de kosten vergoed krijgen door je zorgverzekering. De gesprekken bij Underweis vallen niet onder de reguliere basiszorg, maar onder de alternatieve zorg. Dat betekent dat je geen eigen risico hoeft te betalen. Als je aanvullend verzekerd bent, kun je meestal een deel van de kosten van therapie tegen stress vergoed krijgen van je zorgverzekeraar. Op de site van de zorgwijzer vind je een overzicht van de vergoedingen voor psychosociale therapie.

Bel of mail gerust voor meer informatie
of een vrijblijvend kennismakingsgesprek

Therapie tegen stress