Therapie tegen depressie bij Underweis

Therapie tegen depressie bij Underweis

Wil jij graag in therapie tegen depressie? En heb je geen zin in een lange wachtlijst? Bij Underweis kun je snel terecht.

Therapie tegen depressie, wel of niet?

Zit je niet zo lekker in je vel? Vraag je je af of therapie tegen depressie iets voor jou is? Bijna iedereen heeft af en toe wel een periode dat je niet lekker in je vel zit. Je bent somber en lusteloos en er komt bijna niks uit je handen. Het kan ook zo zijn dat je een tijdje niet zo veel meer te vertellen hebt, omdat je denkt dat een ander dat niet interessant vindt. Misschien heb je tegenslag gehad op je werk of op school. Of relaties lopen even niet zo lekker. Dan ben je gewoon niet zo vrolijk en heb je nergens zin in.

Dat is helemaal niet raar. Meestal gaat zo’n periode binnen een paar weken voorbij. Maar niet altijd. Als het langer duurt, kan dat betekenen dat je last hebt van een depressie. Dan is het verstandig om therapie tegen depressie te zoeken.

Kenmerken van een depressie

Als je in therapie tegen depressie gaat, is de somberheid meestal langzaam je leven in geslopen. Bijna zonder dat je er erg in hebt, vermindert je energie en krijgt een gevoel van verdriet of hopeloosheid de overhand. Of je voelt helemaal niks meer, een soort leegte. Wat er om je heen gebeurt, interesseert je niet meer zo. Vaak merk je het ook aan je slaap: het kan zijn dat je moeite hebt met inslapen of je valt niet weer in slaap als je halverwege de nacht wakker wordt. En sommige depressieve mensen kunnen juist de hele dag wel slapen!

Mensen die in therapie tegen depressie komen, geven soms aan dat ze zich waardeloos of schuldig voelen. Ze kunnen niet precies aangeven waarom. Maar er is een vervelend, zeurend stemmetje op de achtergrond dat telkens zegt dat ze niets voorstellen. Anderen zeggen dat het niet lukt om goed na te denken of beslissingen te nemen. En zeker als er sprake is van herhaaldelijke gedachten aan de dood is het de hoogste tijd om aan de bel te trekken en in therapie tegen depressie te gaan.

Neem contact op voor therapie tegen depressie…

… als je:

  • somber bent
  • geen plezier in je dagelijkse bezigheden hebt
  • slaapproblemen hebt
  • anderen aan je merken dat je niet jezelf bent
  • weinig energie hebt
  • in een korte tijd veel gewicht verliest of aankomt
  • jezelf waardeloos of schuldig voelt
  • je niet goed kunt concentreren
  • vaak denkt aan de dood

Herken je één of meer van deze symptomen en heb je er al langere tijd last van? Maak dan een afspraak. Voor therapie tegen depressie kun je snel bij Underweis terecht. Er is momenteel geen wachtlijst en het eerste gesprek is gratis.

Oorzaken van depressie

In deze coronatijd horen we dat depressie vaker voorkomt dan daarvoor. Meer mensen zijn op zoek naar therapie tegen depressie. Dit is een lastige tijd voor veel mensen en met name voor jongeren. We ontmoeten minder andere mensen. We zitten voor werk of school meer thuis achter de laptop en vaak ook nog alleen. Plezierige dingen zoals afspraken, uitgaan en feestjes zijn de laatste jaren niet zo goed mogelijk. Dat geeft minder afleiding en kan er voor zorgen dat je gaat piekeren.

Maar in de therapie tegen depressie kijken we natuurlijk niet alleen hoe je de coronatijd zo goed mogelijk door komt. Vaak heeft het piekeren ook andere oorzaken en is de rust en stilte in de coronatijd de aanleiding dat die dingen naar de oppervlakte dreigen te komen. Misschien heb je lastige gebeurtenissen meegemaakt in het verleden waar je liever niet aan denkt. Misschien heb je jezelf bepaalde patronen aangeleerd die nu doorbroken worden, waardoor je uit evenwicht raakt. In de therapie tegen depressie gebruik ik geen kant-en-klaar stappenplan, maar ga ik met je op zoek naar jouw unieke verhaal en wat jij nodig hebt. Zodat je daarna met plezier weer verder gaat!

Bel of mail gerust voor meer informatie
of een vrijblijvend kennismakingsgesprek

Therapie tegen depressie